1. Design-kartta

Tehtävät aloitetaan pohtimalla, mitä muotoilu tai design oikein on. Design leikkii kanssamme kuurupiiloa ja se pitää löytää. Iskulauseet Missä on design? ja Etsitään design! pohjautuvat lapsille tuttuun piiloleikkiin. Muotoilua etsitään omasta ympäristöstä ja lehdistä. Tehdään yhteinen design-kartta, joka antaa raamit käsitteelle muotoilu.

Tässä työpajassa korostuu keskustelun merkitys. Annetaan nimiä erilaisille muotoilun ammattilaisille: huonekalusuunnittelija tai puuseppä, puistosuunnittelija, jalkinemuotoilija, ja niin edelleen. Lehdistä leikatut kuvat sijoitetaan kollaasimaisesti kartalle muotoilupolun varrelle.

 

Missä on design? 

Etsitään design!

Tapa lähestyä esikouluikäisen kanssa sitä, mitä muotoilu oikein on.

Design leikkii kanssamme kuurupiiloa

Se on kuin tonttu, joka saa kaiken toimimaan, mutta onko kukaan nähnyt sitä? Se on juuri nenämme edessä ja jalkojemme alla, mutta se on meille niin tuttu, että huomaamme sen vain, jos se heittäytyy hankalaksi. Kun se kiukuttelee, mikään ei suju. Jos se on huonolla tuulella, se satuttaa, kiristää tai painaa. Toimiva design tuntuu, näyttää ja kuulostaa hyvältä. Sen kanssa on ihanaa ja leppoista elää ja olla. Se saa asiat sujumaan.

Design on muotoilua. Hyvä muotoilu on aarre, joka pitää löytää, nähdä, oivaltaa ja jota pitää vaalia.

Missä sitten on se design?

Se on pöydissä ja tuoleissa, leluissa ja liukumäissä. Se on seinissä ja vessanpöntöissä. Se on telkkareissa ja kattiloissa. Se on vaatteissa ja kengissä. Kaikki esineet ja asiat, joita käytämme, joissa asumme tai joilla liikumme on joku ihminen suunnitellut ja muotoillut.

Se kaikki on designia.